Makramé csomózás – Az alapok

Ha valaki azt mondja Nektek, hogy interneten keresztül nem lehet megtanulni makramézni, ne higgyetek neki! Én vagyok rá az élő példa, hogy egy kis útmutatás segítségével könnyedén elsajátíthatók az alapok.

Két és fél évvel ezelőtt még a makramé fogalmával sem voltam tisztában. Aztán kaptam egy gombolyag fonalat, kerestem néhány csomózással kapcsolatos leírást, és már készültek is az ékszerek. 🙂

Most bemutatom a legalapvetőbb csomókat, amelyek segítségével máris elkészíthettek egy-egy egyszerűbb karkötőt, fülbevalót, vagy bármilyen más kiegészítőt.

Hogy mire is van ehhez szükség? Gyakorlatilag bármilyen fonalra, a kenderzsinegtől kezdve, a bőrön át, egészen a selyem és poliészter alapanyagú szálakig.

IMG_1960

Az alapcsomók:

  • laposcsomó
  • váltott laposcsomó
  • spirálcsomó
  • sorcsomó
  • oldalhurok

Laposcsomó készítése:

Laposcsomó

A laposcsomó elkészítéséhez 4 szálra lesz szükségünk. A két vezetőszál fut középen (a képen a zöld színnel jelöltek). Ezeket szorosan rögzítjük, hogy feszesek legyenek.Erre a két szálra fogjuk ráhurkolni a két szélső szálat.
A bal oldali szálat a két középső szál fölé helyezzük keresztben, majd a jobb oldali szállal áthurkoljuk az ábra szerint, és a csomót a két szál együttes meghúzásával szorosan felhúzzuk a vezetőszálra. Ez eddig egy fél laposcsomó (középső ábra). Ezután ugyanígy csomózunk, csak a jobb oldali szállal kezdjük, és a bal oldalival hurkolunk. Jelen esetben tehát mindig a piros szállal kezdünk. Így készítjük váltogatva a bal és a jobb oldali szállal készített  fél laposcsomókat.

Ezzel a csomóval készült pl. az egyik legnépszerűbb ékszerem, a végtelen karkötő is:

Laposcsomós ékszer

Váltott laposcsomó készítése:

Váltott laposcsomó

A fentiekben bemutatott módon laposcsomókat készítünk, majd a két középső szálat széthúzzuk a hurkoláshoz használt szálak felett. Így megcseréljük a két belső szálat a két külső szállal. A vezető szálakból lesznek a hurkoló szálak és fordítva. Az ábrán látható módon folytathatjuk tovább a laposcsomók készítését.

Ezzel a csomózással készült ez a nyaklánc is:

Váltott laposcsomós

Spirálcsomó készítése:

Ez talán az egyik legegyszerűbb makramé csomó. A spirálcsomózáshoz semmi mást nem kell tenni, mint fél laposcsomókat készíteni. Vagyis mindig ugyanarról az oldalról kezdjük a hurkolást. Ezt ismételgetve szép spirális, csavart mintát kapunk. Attól függően, hogy melyik oldalról kezdjük a csomó készítését, a minta jobbra, illetve balra fog tekeredni.

A spirálcsomót én leginkább a nyakláncok “lánc” részének elkészítéséhez szoktam használni.

Spirálcsomó

Sorcsomó készítése:

Sorcsomó

A sorcsomókat több, párhuzamosan egymás mellett futó szállal készíthetjük el. A vezetőszálat – a képen a bal oldali zöld szálat – feszesen tartjuk, amelyre alulról felfelé,  kétszer hurkoljuk rá a szálakat, szorosan egymás mellé.

Sorcsomóval csodaszép fülbevalók is készíthetők:

sorcsomós ékszer

 

Oldalhurok készítése:

Oldalhurok

Ezt a csomót két szál zsineggel készítjük. Az egyik lesz a vezetőszál vagy tartószál (zöld), amelyet megfeszítünk, a másik lesz a hurkolószál (kék), amelyet ráhurkolunk a vezetőszálra, alulról felfelé, az ábra szerint. Az azonos irányba hurkolt csomókat szorosan húzzuk meg.

Legutóbb egy karórát készítettem oldalhurok segítségével:

oldalhurkos ékszer

Ezek voltak tehát a leggyakrabban használt makramé csomók.

Csomózásra fel! 🙂