De mi is az a makramé?

Ha meghalljuk a makramé szót, elsőként biztosan nagymamáink asztalterítői és virágtartói ugranak be. De kevesen tudják, hogy valójában milyen régi kézműves technikáról van szó.

Történészek úgy vélik, hogy a makramézás művészete eredetileg a 13. századi arab világban alakult ki. A csomókat a szövés befejezéseként használták, elsősorban dekoratív, rojtos törölközőket, kendőket és fátylakat készítettek. Eredeti jelentése is az arab Migramah szóból származik, melynek jelentése díszített fátyol.

Európába a mórok hozták be, először Spanyolországban, majd Olaszországban terjedt el. A 17. században angol matrózok kezdték el terjeszteni világszerte, akik a hajón az idő elütésére és saját kedvtelésükre öveket és függőágyakat csomóztak maguknak, az elkészült tárgyakat pedig a kikötőkben eladták a helyieknek.

Az 1970-es években élte újra reneszánszát a makramé, ruha, ágytakaró, falikárpit, vagy terítő formájában is előfordult szinte minden háztartásban. A hippi és grunge stílusok képviselői körében pedig nagy népszerűségnek örvendtek a makramé technikával készített, csomózott ékszerek is.

  

Az idők során a makramé sokat változott. Bár a vezérmotívuma még mindig ugyanaz, a mai tervezők sokféle anyaghoz használhatják, és kreativitásuknak köszönhetően egyre újabb és újabb területeken találkozhatunk makramé tárgyakkal.

Aki kedvet érez hozzá, ragadjon meg egy gombolyagot, és kezdjen el „kötözködni”! Segítségül hamarosan bemutatom az alapcsomókat is! 😉